In Schoonloo is het

Een terrein vlakbij de dorpsgrens bleek een ideale locatie. Zo ideaal dat het  gemeentebestuur er een bestemmingplan voor wilde wijzigen. Daar begon een grote groep vrijwilligers in maart 2006 met de realisering van het project. De betonmolen draaide lustig, kruiwagens reden af en aan, spaden vlogen de grond in. Aan het eind van het jaar moest het klaar zijn en dat lukte. 

Nu staan er op het “liefhebberspleintje”een tuimelrek, een schommel, een tafeltennistafel met een stevig ijzeren onderstel, een glijbaan met een leuk huisje erbij en een basketbalbord plus ijzeren netje dat makkelijk bestand lijkt te zijn tegen een superdunk van Shaquille O’Neal. Voor de ouderen is er een jeu de boules-baan die, wanneer de schemer valt, feeëriek kan worden verlicht. Het geheel wordt gecomplementeerd door een aantal picknicktafels. Natuurlijk is iedereen die bij dit project is betrokken erop gespitst dat alles er even fris blijft blinken als nu. Daarvoor zullen niet alleen de vrijwilligers op de bres staan, maar ook medewerkers van zorgboerderijen in de omgeving. Samen zullen zij ervoor zorgen dat Schoonloo trots kan blijven op zijn “liefhebberspleintje”.

Op 5 mei 2007 is het Liefhebbersplein officieel geopend. De openingsfestiviteiten mochten er zijn. Alle Schoonloo-ers waren trots op deze niet geringe prestatie en hoopten op een beetje landelijk erkenning. Zij vonden al lang dat hun dorp blaakte van dynamiek, maar nu hun project meedeed aan de wedstrijd een dorp met pit, hoopten ze dat het heel Nederland duidelijk zou zijn dat Schoonloo een heel bijzonder oord is. Wie weet lag er een prijs in het verschiet.

Juryrapport Kern met Pit

Kern: Schoonloo
Project: Liefhebbersplein

Een geitenwei veranderen in een ‘liefhebbersplein’. De Belangenvereniging Schoonloo wilde graag het weiland in de kern van het dorp veranderen in een multifunctionele ‘dorpsbrink’, waar voor alle leeftijden wat te beleven zou zijn. Daarvoor werd de werkgroep ‘Liefhebbersplein’ in het leven te geroepen.

Nadat het ontwerp voor het liefhebbersplein was bedacht en vastgesteld, wat uiteindelijk twee jaar in beslag heeft genomen, kon de werkgroep de handen uit de mouwen steken. Samen met verschillende inwoners van het dorp plaatste zij een omheining, legde een jeu de boulesbaan aan, een aantal paden, een schuilhok voor de gieten, en een basketbalveld. En natuurlijk kwamen er diverse speeltoestellen.

Er was niet alleen veel hulp van bewoners, maar ook van de gemeente. Verder heeft de werkgroep hulp gekregen van een bedrijf bij het verzetten van grond en heeft een omgevingsvormer een ontwerpplan gemaakt. ARCADIS heeft vervolgens een begroting opgesteld en het plan omgezet in een realistisch ontwerpplan.

De leden van de werkgroep hebben op dusdanige wijze hun contacten aangesproken, dat er een flinke besparing op de kosten ontstond. Wel heeft het wijzigen van het bestemmingsplan erg veel tijd gekost. Hoewel de gemeente AA en Hunze positief heeft meegewerkt aan het project, was ze gebonden aan de tijd die en dergelijk procedure kost. Uiteindelijk konden daardoor de bomen, de hagen en de stuiken pas in het najaar geplant worden.

Met het aanleggen van het liefhebbersplein is een lang gekoesterde wens van de Belangenvereniging in vervulling gegaan om het ‘Brinkje’ op te knappen. De inzet en belandstelling van de inwoners van Schoonloo was hertverwarmend en het resultaat mag er zijn. De jury kan dan ook niet anders dan het predikaat ‘Kern met Pit’aan het project toe te wijzen